Tolmácsolás? Mi az?

tolmácsolás - promaxxiroda.hu

Tolmácsolás? Mi az?

A tolmácsolás lehetőséget ad a kapcsolatteremtésre két idegen nyelvű fél között. Ennek segítségével képesek lesznek a mondanivalójukat közvetíti egymásnak. Ha a tolmács jól végzi a dolgát, akkor képes azt az érzetet kelteni, mintha a két ember ugyanazon a nyelven beszélne.
Egy jó tolmácsnak anyanyelvi, vagy szinte anyanyelvi szinten kell beszélnie az adott nyelvet.

Kell-e bármilyen készség a tolmácsolás ellátásához?

Nem akarok nagyképű lenni, de én elég jól beszélek két nyelven is a magyaron kívül. A magyar az anyanyelvem. Egy családi nyaralás alkalmával, egy hajóúton több kirándulást is szerveztek. Miután a több ezer ember közül mi hárman voltunk magyarok, érthető módon nem volt magyar nyelvű idegenvezetés.
Ó, semmi gond, majd én megoldom. Van idegenvezető, aki angolul elmondja a szöveget, én meg majd jól lefordítom a nejemnek és a fiamnak. Útközben megnyertem egy angol nyelvű kvíz játékot negyven amerikai között, ami szintén megerősítette a nyelvtudásom szintjét. (Utólag már látom, hogy ez nem feltétlenül annak volt köszönhető. Az általános műveltségnek nagyobb szerep jutott…)
Ha most itt lehetne smiley-t kirakni, egy röhögő fejet tennék. Miért? Mert ebbe a tolmácsolás vállalásomba belebuktam.
Nos, az ok az volt, hogy én ugyan minden szót értettem, tökéletesen tisztában voltam azzal, hogy mit mondanak, de képtelen voltam folyamatosan, a szöveg elhangzásával párhuzamosan, pontosan lefordítani az elhangzottakat. Hiányzott a tökéletes nyelvtudás, és hiányzott az a rutin, amivel a folyamatos beszéd alatt nem csak, hogy értem az elmondottakat, de közben fordítom is a korábbiakat. Szóval igen! Minden tiszteletem azoké, akik rendelkeznek ezzel a készséggel, és képesek fordítani folyamatos beszéd közben. Nos, úgy tűnik ez belőlem hiányzik, ez nekem nem megy.

A tolmácsolás fajtái

Nem elég, hogy ez a sima családi tolmácsolás gondot okozott, de közben azt is megtudtam, hogy többféle tolmácsolás létezik:

  • konszekutív (követő),
  • szinkron,
  • és kísérőtolmácsolás („fülbesúgás”)

Hogy ezek mit takarnak, majd egy következő blogomban írok részletesen. Érdekesnek tűnik, érdemes többet tudni erről is.