tolmácsolás - Promaxx fordítóiroda

A PROMAXX fordítóiroda a tolmácsolási feladatok ellátása során mindig az adott  témában jártas és felkészült tolmácsokkal dolgozik, legyen szó bármely nyelvkombinációról és szakterületről, így megrendelőink elvárásait maradéktalanul ki tudjuk elégíteni.

Ismerje meg a tolmácsolás különböző típusait:

Szinkrontolmácsolás

tolmácsolás - Promaxx fordítóirodaAmely konferenciatolmácsolás, illetve szimultán tolmácsolás  néven is ismert, jellemzően nagyobb létszámú hallgatóság számára előadásokon, konferenciákon alkalmazzák. Rendkívül magas szintű nyelvi és szakmai felkészültséget igényel, mivel a tolmács az elhangzó szöveget azonnal, minimális időbeli eltolással, szinte valós időben közvetíti a hallgatóságnak az adott nyelven. A tolmácsolás a tolmácsfülkéből – megfelelő technika segítségével – fejhallgatón keresztül jut el a közönséghez. Az ilyen típusú tolmácsolás legalább két tolmács közreműködésével végezhető annak rendkívüli koncentrációigénye és a tolmácsokra nehezedő nagy terhelés miatt, így a tolmácsok 20-30 percenként felváltva dolgoznak. A tolmácsok jellemzően egy nyelvirányba dolgoznak.

Szinkrontolmácsolás megrendelésekor ajánlott tolmácstechnika megrendelése is, amelyet kérésre fordítóirodánk partnere révén akár mi is biztosítunk.

Konszekutív (követő) tolmácsolás

Konszekutív tolmácsolás vagy követő tolmácsolás főként üzleti megbeszéléseken, tárgyalásokon vagy küldöttségek, delegációk találkozói során megfelelő választás.

Ilyenkor a tolmács az előadó szavait többnyire néhány mondat elhangzása után, szakaszosan tolmácsolja a hallgatóságnak. Mivel az elhangzottakra a hallgatók akár reagálhatnak is, így az ilyen típusú tolmácsolás gyakran kétirányú, azaz a tolmácsnak oda-vissza kell tolmácsolnia a két nyelv között. Jellemzően nem szükséges tolmácstechnika ilyen eseményekre, mivel a felek közvetlenül érintkeznek egymással a tolmács társaságában.

Kísérő tolmácsolás

A kísérő tolmácsolás a konszekutív tolmácsolás egy kevésbé formális módja, amikor is a tolmács elkíséri a megrendelőt egy adott eseményre vagy akár ügyintézésre és így tolmácsolja a szükséges információt számára.

Fülbesúgásos tolmácsolás

A fülbesúgásos tolmácsolás a szinkrontolmácsolás egyik fajtája. Ilyenkor a  tolmács egy-két személy közelében helyezkedik el, és csak számukra hallhatóan „a fülükbe súgva” közvetíti az elhangzó szöveget.

 

Bármelyik tolmácsolás típusra is lenne igénye már az ajánlatkéréskor  feltétlenül adja meg a nyelvpár(oka)t, a rendezvény témáját, helyét, pontos időpontját és időtartamát és a várható hallgatói létszámot, hogy a legmegfelelőbb tolmácsot tudjuk biztosítani Önnek. A megrendelés követően pedig a témába vágó segédanyagokkal segítheti a tolmácsok felkészülését.

Szeretné tudni, mennyibe kerülnek szolgáltatásaink? Kérje ajánlatunkat online!

Áraink mindig ügyfeleink egyedi céljaihoz igazodnak. Akár 1 órán belül Önnél lehet fordítási ajánlatunk!

Ajánlatot kérek