hiteles fordítás - Promaxx fordítóiroda

A hivatalos fordítás és a hiteles fordítás nem ugyanaz!

Hiteles fordítás az a fordítás, amelynek tartalmát az eredeti szöveg pontos idegen nyelvi változataként, fordításaként fogadják el a hivatalok, hatóságok.

A jelenlegi jogszabályok értelmében Magyarországon hiteles fordítás elkészítésére – ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. jogosult. (Fontos megjegyezni azt is, hogy az OFFI jogszabályban rögzített fordításhitelesítési joga csak Magyarország területére terjed ki.)

hiteles fordítás - Promaxx fordítóirodaIlyen eltérő jogszabályi rendelkezés vonatkozik például a cégeljárás során szükséges iratokra, amelyek hiteles fordítását a szakfordítói képesítéssel rendelkező fordítókat foglalkoztató fordítóiroda, így a Promaxx fordítóiroda is elkészítheti. Jó hír továbbá, hogy a bírósági eljárásokban felhasználásra kerülő polgári peres iratok fordítását sem kell többé már az OFFI-nál készíttetni, mivel 2018. január 1-től fordítóirodák és szakfordítók is vállalhatják azok elkészítését, így nincs szükség az OFFI-féle hiteles fordítás megrendelésére, amely általában lassúbb és drágább folyamatot is eredményezne. Ennek a jogszabálynak köszönhetően egyszerűsödnek az eljárások, mivel a peres feleknek, az ügyvédeknek, illetve a bíróságnak már nem kell többé az állami fordítóiroda munkájára hosszú időt – akár heteket is – várni, valamint megfizetni annak a piacinál magasabb díjait, és elviselni a sok esetben pontatlan és kifogásolható minőségét. Mostantól ezek a fordítások a jogi szakfordításra szakosodott fordítóirodáknál sokkal gyorsabban, kedvezőbb áron és valódi piaci minőségben is elkészíttethetők. Ám azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy ilyen ügyekben mindig biztosabb megoldás egy szakfordításnál a fordítóirodai hivatalos fordítás, amely a lektorálást és a minőségellenőrzést is magában foglalja, ezáltal drágább ugyan, de egyúttal sokkal magasabb színvonalú és megbízhatóbb minőségű is.

Magyarországon az állampolgársági ügyek, a különböző anyakönyvi ügyek (születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatok esetén), diplomahonosítás, illetve államközi szerződésekkel kapcsolatos iratok tekintetében kizárólag az OFFI Zrt.-hez lehet magyar nyelvű hiteles fordításért fordulni. Az ilyen hiteles fordítás csak az OFFI Zrt. által használt, egyedi azonosítóval és állami címerrel ellátón, speciális, sorszámozott biztonsági papíron készül, amelyhez elválaszthatatlanul hozzá van fűzve az eredeti okirat vagy annak hiteles másolata. Az OFFI Zrt. a hiteles fordítás záradékával közhitelűen tanúsítja, hogy tartalmilag és joghatását tekintve, a fordított szöveg egyenértékű a forrásnyelvi szöveggel.

Hiteles fordítás elkészítéséhez minden esetben szükség van az eredeti dokumentumra, vagy annak az eredetivel mindenben megegyező hiteles másolatára!

Érdemes tájékozódni

Hiteles fordítás elkészíttetésére általában akkor van szükség, ha valamely hazai hatóság vagy hivatal kéri egy idegen nyelvű dokumentum magyar fordítását. Ám mint azt már fent is részleteztük, ez nem minden esetben szükséges. A hivatalos formába öntött, fordítóirodai záradékkal, pecséttel ellátott, szakfordító által készített lektorált fordítás az élet számos terültén és rengeteg hivatalban, intézményben elfogadott ma már. Mindig tájékozódjon az illetékeseknél, hogy milyen formában kell benyújtania az adott dokumentum fordítását, feltétlenül igénylik-e az OFFI általi hitelesített fordítást, vagy a hivatalos fordítóirodánál készíttetett, záradékkal ellátott hivatalos fordítást is elfogadják-e. Az utóbbi esetben lényegesen kevesebbet kell fizetnie, és hamarabb veheti át a kész fordítást.

Szeretné tudni, mennyibe kerülnek szolgáltatásaink? Kérje ajánlatunkat online!

Áraink mindig ügyfeleink egyedi céljaihoz igazodnak. Akár 1 órán belül Önnél lehet fordítási ajánlatunk!

Ajánlatot kérek