A tolmacsolas az egy mesterseg - promaxxiroda.hu

Miért nem lesz az én szakmám a tolmácsolás?

Mert az én agyam másképp működik. Ez a rövid válasz. Van persze ennél hosszabb is, erről szeretnék most írni.
Az van, hogy soha életemben nem foglalkoztam tolmácsolással. Nem is terveztem, és a kalandjaim után nem is tervezem. Nagyon rosszul éreztem magam, de igazából rájöttem, hogy a tolmácsolással kapcsolatban nem kell szégyenkeznem. De mi is történt, hogy ezeket a sorokat írom?
Kezdve az elején, elég jól beszélek németül, oroszul és angolul. Tényleg jól! Az oroszt és a németet tanítottam is. De a tolmácsoláshoz ez kevésnek bizonyult. Miért? Mert ahhoz tényleg nem elég egy nyelvet ismerni. Legalábbis nekem ez volt a konklúzió. Pedig tényleg mindent megtettem, hogy sikerüljön!
Mi is történt valójában?

Életemben nem fordítottam élőben senkinek

Először, amikor a tolmácsolás felmerült, mint feladat, eszembe nem jutott, hogy én arra alkalmatlan vagyok, bármennyire is magabiztosnak hittem a nyelvtudásomat.
Olyat már csináltam, hogy egy külföldön töltött nyaralás alatt a családom nyelveket nem beszélő tagjainak elmondtam, hogy mit mondott az idegennyelvű idegenvezető. Biz ‘Isten azt hittem, hogy én tolmácsolok. Bár tolmácsoltam is, hiszen lefordítottam a mondandót. A családom is azt hitte, hogy én most tökéletes vagyok, hiszen olyan szépen elmondtam a hallottakat. Persze, hogy én is el voltam telve magamtól! De jó, hogy így beszélek angolul! Érdemes volt angol egyetemre járni. Ott aztán jól megtanultam a nyelvet!
Na de ez így, ebben a formában azért kissé sántít. Én csak azt „hittem”, hogy amit én csinálok, azt tolmácsolásnak hívják! Tévedni emberi dolog. Persze feltűnhetett volna már közben is, amikor a nejem megjegyezte, hogy úgy látszik, mi magyarok sokkal rövidebben fogalmazunk, mint az angolok. Meg is kérdeztem, hogy miért gondolja ezt? Erre az volt a válasza, hogy ahhoz képest, hogy az idegenvezető milyen hosszan beszélt, én néhány mondatban el tudtam mondani ugyanazt.
Őszintén szólva azért itt már nekem is elkezdett valami motoszkálni az agyamban. Lehet, hogy velem van a baj? Mégsem tudom egy az egyben visszaadni a hallottakat? Ez a sejtésem, aztán később beigazolódott.

Folytatjuk….