A forditoiroda, amit reg keresek 1. resz - promaxxiroda.hu

Miért kellene nekem valaha is egy fordítóiroda szolgáltatása?

Bizonyára sokakban felmerül ez a kérdés, ha egy fordítóirodáról beszélünk. Bár lehet, sokakban még a kérdés sem merül fel, hiszen eddig még véletlenül sem volt szükségük egy fordítóiroda szolgáltatására, sőt, épp ezért esetleg azt sem tudják pontosan, hogy ez mit is takar. Nekem is van olyan ismerősöm, aki annyit tud egy fordítóirodáról, hogy ott nyelveket beszélő emberek ülnek a számítógépük előtt, és az a dolguk, hogy az eléjük tett szövegeket egyik nyelvről lefordítsák a másikra.
Én azért ennél kissé tájékozottabb vagyok, talán azért, mert nyelveket beszélek – jó, ez így talán kissé nagyképűen hangzik, de kettőt egész jól –, és ennek okán meggyőződésem volt eddig, hogy megoldom saját magam, legyen az bármilyen fordítás is.
De amint mondtam, az élet nagy rendező, és rávilágított, hogy bár nem éreztem magam nagyképűnek soha, de bizony vannak hiányosságaim e téren.

És akkor én még talán szerencsésnek is mondhatom magam.

De miért is? Nos azért, mert azzal együtt, hogy tudtam különféle fordítóirodák létezéséről, eszembe nem jutott igénybe venni a szolgáltatásaikat.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy eddig sem hivatalos, sem hiteles fordításra nem volt szükségem, de még a tolmácsolás elkerülhetetlen szüksége is kimaradt az életemből.
Így aztán tökéletesen meg voltam győződve arról, hogy egy fordítóirodával történő találkozás soha nem fog bekövetkezni.
Tévedtem, és sajnos ez a tévedésem nagyon sokba került. Nincs persze okom bárkit is hibáztatni ezért. Egyszerűen csak kiderült, hogy nem vagyok olyan nagyszerű nyelvzseni, mint gondoltam. Praktikusan azért – és talán sok nyelveket beszélő ember is így van ezzel –, mert sajnos eszembe sem jutott, hogy egy fordítóirodában nemcsak nyelveket beszélő „robotok” ülnek. Ők azok, akik az adott nyelvet ízig-vérig ismerik és anyanyelvi szinten beszélik. (Hogy ez mindenhol így van-e, nem tudom, de akiket a sors a megmentésemre küldött, ott biztosan.)
Eddig azt gondoltam, hogy az én nyelvtudásom szinte tökéletes, hiszen tanultam a gimiben, tanultam néhány hónapig Hamburgban, és ez magabiztossá tett. Olyan vállalást tettem, amit sajnos nem kellett volna, és ma már nem is tenném! De erről majd a következő részben.

Folytatás következik…